aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: star wars - az ébredő erő [star wars: the force awakens] (2015) Richter Géza
2015. december 17. 21:33:00

Kategória: film 110 komment

 - SPOILERMENTES -*

Réges régen, egészen pontosan harminc év elteltével a Birodalom bukása után az annak romjain szerveződő Első Rend, míg a Lázadók örököseként az Ellenállás feszül egymásnak a hatalom megszerzéséért. Végre megint úgy tűnik, mintha a távoli galaxisban az elmúlt évtizedekben semmi nem változott volna (pedig!), és ez végtelenül megnyugtató Erővel hathat a rajongókra. Ugyanakkor szinte biztosan ugyanezt fogják az elégedetlenség legfőbb okaként is megfogalmazni Az ébredő Erő kritizálói.

sw_vii_01_b.jpg

*FONTOS: A spoilermentesség a kritika szövegére igaz. A kommentszekciót mindenki a saját felelősségére olvassa! A bevett szokás és külön kérés ellenére nem minden hozzászólás elején jelzi az írója, hogy az (egyes esetekben igen durva) SPOILEREKET tartalmaz.

J. J. Abrams legújabb alkotásának eljövetelét az író-rendező keményvonalas rajongói úgy várták, mint egy kisebbfajta messiásét, egy másik sci-fi franchise hívei közül nem kevesen viszont minimum cöcögve ingatták a fejüket már a hír hallatán, amikor végül mégis beadta a derekát, és elvállalta, hogy új életet lehel a Star Wars-univerzumba. Jómagam azok véleményét osztom, akik szerint morogjanak akár habzó szájjal trekkie- avagy trekkertársaim egész bolygószövetségnyi létszámban, minden hibája ellenére a két legutóbbi Star Trek-kaland hiányában nagyjából temethető lett volna az egész sorozat abban a végtelenül unalmas, egyúttal túlburjánzó állapotában, ahogy azokat megelőzően vegetált. Egész egyszerűen túlhaladta magát, átlépett felette a kora, és pont ilyesfajta vérfrissítésre volt szüksége, ami úgy gondolom, egyáltalán nem egyenlő az eredeti Roddenberry-szellemiség szembeköpésével. Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy jóval kevesebb lencsevillantással kibírtam volna főleg a másodikat, de legyen ez a legnagyobb bajom.

Ezúttal azonban ismert volt a klasszikus trilógián felnőtt generációk ellenérzése a szülőatya által az előzményekhez kiötlött és forradalminak szánt újításokkal szemben mind a háttérvilág, mind a megjelenés tekintetében. Az minimum sejthető volt, hogy utóbbi kapcsán a "rajzfilmes" stúdió pont az animációból fog visszavenni a régisulis technikák javára, csakhogy a bevezetőben említett folytonosság érzete, illetve ennek az oka egészen megdöbbentő. A narratíva ugyanis nemhogy az ősforrásból merít, ámde konkrétan ismétel nem egy helyen (sőt), s bár szerintem ez ismét Abrams zseniális stílusérzékét bizonyítja, ahogyan sokadjára beletrafál, mihez, hová mi és hogyan passzol a legtökéletesebben, ide a rozsdás fénybökőt, hogy az örök hőbörgők emiatt fognak a leghangosabban, nos, hőbörögni, önplágiumot emlegetve. Valószínűleg az I-III. epizód idején árulást mantrázva ugyanők rázták az öklüket a legvérmesebben, míg a Disney-üzlet megkötése után a széria kiherélését vizionálva jajongták tele az összes létező fórumot.

sw_vii_02_b.jpg

Már amiatt megérte leforgatni az aktuális darabot, hogy fentiek egyikében se legyen igazuk – soha rosszabb ne történjen a Star Warsszal, minthogy az egeres céghez került, és hogy annak égisze alatt J. J. Abrams Kathleen Kennedy-vel és Lawrence Kasdannel karöltve elkészíthette azt a mozgóképet, amivel a Lucasfilm és jelenleg óriásbébiként duzzogó névadója tartozott nekünk, az őt elévülhetetlen érdemei elismeréseként naggyá és gazdaggá tevő nézőknek. A sztori – ami ha úgy vesszük, ekképpen folytatás, reboot és remake egyben, idén nem az első és még csak nem is a második ebből a fajtából – üresjárat nélkül pörög, mint az a bizonyos stanicli, a történetvezetés hibátlan, a dramaturgia éppen annyi szálat hagy elvarratlanul, hogy ne csikargassuk véresre magunkat a feszültségtől a következő részig; és még a direktor mániájaként, másként szerzői kézjegyeként visszaköszönő rejtélyesség is működik. A figurák motivációi hihetőek, a fordulatok életszerűek, a humor egyszerre tökös és bájos. A látvány és a hangzás egyszerűen pazar, megéri 3D-ben vagy IMAX-ben elmerülni a gyönyörben, amit együtt okoznak. A CGI és a mo-cap a lehető legtutibb mértékben ötvöződik a hagyományos trükkök, jelmezek, díszletek és bábok használatával. A feliratok mellett szoktam letenni a voksot, ennek ellenére tény, hogy a magyar fordítás és szinkron kiváló. A legnagyobb ováció mindezek mellett a színészválasztást illeti, hiszen nyilván örömteli a régi arcok viszontlátása, nem hallgathatjuk el, hogy az ifjoncok fényévekkel tehetségesebbek annál, amilyenek ők valaha voltak, hangozzék ez akármekkora blaszfémiának. A ifjabb szereplők közötti kémia valami egészen félelmetes, legyen szó Domhnall Gleeson, Adam Driver vagy Oscar Isaac alakításáról, ám őket már jó néhányszor dicsérhettük. Daisy Ridley és John Boyega ellenben relatíve újonc nemcsak a franchise, hanem kettejük pályája szempontjából egyaránt, így karaktereik visszafogott és természetes, ezáltal brutálisan meggyőző megformálása egyszerűen lenyűgöző, különösen pedig a fiatalember bőrszínéről, izzadtságáról, stb. szóló, folyamatos és ostoba picsogás fényében számít elégtételnek.

Nem kellett még a védjegynek számító in medias res kezdés sem hozzá, és az első képkocka feltűnésétől kezdve szép csendesen végigbőgtem a filmet. Persze nálam nem meglepő, ha meghatódom, nem szégyellem bevallani, hogy erős érzelmi töltettel képes rám hatni éppen egy félperces tévéreklám is, de ezzel azért megleptem magamat. Menjetek, tegyetek így ti is! Úgyis nyakunkon az ünnepek, ilyenkor mindnyájan megérdemlünk egy kis szipogást büntetlenül.

Kövess minket facebookon és twitteren!

sw_vii_magyar_poszter_b.jpg

Címkék

kritika harrison ford star wars ***** sci-fi disney fantasy sci fi 3d forum hungary max von sydow imax sequel adventure carrie fisher lawrence kasdan jj abrams mark hamill oscar isaac andy serkis john boyega adam driver gwendoline christie domnhall gleeson lupita nyongo daisy ridley star wars the force awakens

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr368178722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jet set 2015.12.18. 10:51:13

Ráér ezt januárban megnézni.

FlybyWire 2015.12.18. 11:04:58

@jet set: nem is fogod tudni előbb :D
4 napja már csak Dec 29-re volt jegy.
Legalábbis mifelénk.

Sajnos nem feliratosra :(

Psyman 2015.12.18. 11:06:43

Ja. A sztori pörög, a látvány pont olyan, amilyen 2015-ben egy ilyen költségvetésű filmtől várható. Tele van akcióval, robbanással. Jó film lesz ettől? Filmtörténetlieg jelentős mű lesz? Újított valamit? Méltó utóda annak a magával ragadó tündérmesének ami az eredeti trilógia volt? NEM! A Stat Wars 7 egy agyatlan akcióorgia amiben kimaxolták a nosztalgiafaktort. Értéktelen szemét és inkább olvasok még egy könyvet a Yuuzhan Vongról mint még egyszer megnézzem ezt a filmet.

Koca Caola 2015.12.18. 11:07:25

@homer006: Unalmas, hogy te vagy a 250 ezredik aki leírja.
És valószínű, hogy nem láttad.
Vérprofi az alkotás és mondom úgy, hogy rengeteg hülyeség volt benne, de a történettel nem volt különösebb gond, pedig nem vagyok megvakult fan!

seahawks 2015.12.18. 11:41:11

@Cefrekecske: kájló.

ahogy nem dzsedi, hanem dzsedáj a helyes kiejtés.

AldoWinnfield 2015.12.18. 11:45:03

Az éjjel láttam a filmet, premier előadáson. Az első és legfontosabb, hogy a film jó! Tulajdonképpen egy értő feldolgozása az Új Reménynek, de az ismerős történetet nagyon ügyesen töltötte meg élettel Abrams és csapata. Hommage, tiszteletadás a nagy elődnek, talán ez az egyik legfontosabb dolog, amit érdemes megjegyezni a film kapcsán. Mindez azonban nem jelent szolgai másolást, mindenben van egy kis csavar, egy kis trükk, frissítés, kisebb-nagyobb változtatás. Abrams persze sokat foglalkozik a régi jó dolgokkal, karakterekkel, űrhajókkal, működik a rajongók kiszolgálása. Viszont a régi arcok mellett a hangsúly már az új karaktereken van, akik a jövőben majd teljesen át fogják venni a staféta botot. Ez nem is baj, mert mindegyik jól kitalált, okos figura. Nekem különösen tetszett a főgonosz Kylo Ren, mert az ő alakja szerintem képes új színt vinni a Star Wars gonoszok közé. A hangulat egyébként csillagos ötös, visszaköszön az eredeti trilógia szelleme. A poénok ütnek, a dráma ugyanúgy működik, mint a könnyedebb hangvétel, és a tempóval sincs baj. Rendezésben, írói munkában pedig szakadéknyi a különbség a prequel trilógiához képest, természetesen ennek a filmnek a javára. Összességében nem túl merész a film, lehetett volna egy kicsit bátrabban is hozzáállni a történethez, de ezen felül én azt gondolom, minden elvárást teljesít a Force Awakens. Meglátjuk, hogy folytatásokban merre indulnak tovább, az biztos, hogy az alapok megvannak ahhoz, hogy ismét egy kiemelkedően erős trilógia készüljön a Star Warsból. Én nagyon élveztem ezt a részt, de remélem, hogy a folytatásokban kicsit messzebb távolodnak a jól bejáratott ösvénytől. Kezdésnek kitűnő volt a Force Awakens, tényleg ébredezik az Erő!

@homer006: Nem tudom, hogy trollkodsz-e, vagy saját vélemény, de még ha a történetre, mint pofátlan lopásra gondolunk (ami egyébként nem igaz), a filmnek akkor is megvannak az erényei és kiválóan vezet fel egy új trilógiát. A prequel trilógiából mindegyiket felülmúlja írói munkában, rendezésben, látványtervezésben, színészi játékban stb.

@Psyman: A fenéket volt ez agyatlan. Nagyon távol áll tőle.

kitiIthatatIan kommenteIő 2015.12.18. 11:45:48

Nalam is mindjart leer torrentrol, majd leirom mirol szol.

peterd127 2015.12.18. 12:23:31

@Koca Caola: láthatta sajtóvetítésen

én is ott láttam, IMAXban ráadásul

para_noir 2015.12.18. 13:03:04

Lehet benne spoiler-------------

A film tényleg nagyon jó, a hőbörgés nem indokolt, persze vannak hibák, de klasszikus moziélmény, és nem, nem a Tarkovszkij-féle, hanem a szórakoztató, szájtátós fajta. A történet jó, a konfliktusok jó, a látvány varázslatos, a régi szereplő feltűnés eszívet melengető, rendben van. Az is igaz viszont, hogy Ford úgy játszik, mintha a háttérben pisztollyal kényszerítették volna erre, enervált, és motiválatlan, Boyega nem annyira bamba majom, mint az előzetesekből annak tűnt, de kicsit töltelék a figurája, Ridley szerintem kifejezetten tehetségtelen, nincs a karakterében spiritusz, nem nőies, nem szexi, nem harcos amazon, csak egy dühös kislány, nyilván fejlődik a karaktere, de egyelőre sovány, és hát a maszkos főgonosz is alapvetően egy dühös tinédzser, egyelőre papírvékony a figurája. Tény, hogy az első három rész totális lenyúlása, amit Abrams nem egy az egyben vett át, azt megfordítva hozta be (Ren-t nem az erő sötét, hanem jó oldala kísérti, ez mondjuk vicces, gonosz akar lenni, de még nem megy tökéletesen:)de ettől ez még egy jól működő katyvasz, és akár hívhatjuk hommage-nak is. Szóval a fanyalgás mellett is ez egy tízpontos mozi, kezdve azzal a durván libabőrös élménnyel, amikor elindulnak a betűk az elején, aki a régi epizódokkal nőtt fel, most tuti nem csalódik.

fluffy75 2015.12.18. 14:15:28

"a történetvezetés hibátlan"

Hát nem tudom. Én eddig egyszer láttam - éjféltől a Corvinban -, de ha elsőre észreveszek jó néhány problémát, akkor ott gondok vannak. Főleg egy SW filmnél, amit kockánként fognak elemezni a rajongók.
Ha nekem van egy küldetésem, miszerint egy térképet kell eljuttatnom a lázadókhoz, és azt a droidomba rejtem, akkor amikor elszakadok tőle, akkor nem szállok fel az első űrhajóra, és megyek vissza a lázadókhoz üres kézzel, hogy "ja, bocsi, a droidomat elhagytam út közben, de már hozzák ám utánam a térképemmel együtt...". WTF?
Gyönyörűek a vadászgépek naplementében, csak épp nem megy le a Nap sehol...
És még sorolhatnám.

"a humor egyszerre tökös és bájos"
Szerintem sok helyen erőltetett. Han beszólása, hogy van-e szemétlezúzó, vagy hogy majd hatástalanítják a pajzsot a felszínről, ahogy máskor... könyörgöm, miért kellett az egész filmben utalgatni a 77-es verzióra még szóban is? Nem volt elég maga a sztori?

"A látvány és a hangzás egyszerűen pazar"
Ebben egyetértünk maximálisan. 100 pontot adok a kidolgozásra, a gyönyörű, monumentális díszletre, valóban profi munka, le a kalappal.

"magyar fordítás és szinkron kiváló"
Te láttad angolul is? Én még nem, és nekem így sajnos a szinkron csalódás volt. Valahogy olyan érzésem volt, hogy a szinkronszínészek nem láthatták a filmet, csak a hangjukat adták hozzá és ez sajnos több helyen érezni lehetett. Legközelebb mindenképpen angolul nézem meg.

loserock 2015.12.18. 14:17:20

@AldoWinnfield:
Én is hajnali premieren láttam, feliratosban. Nagyrészt egyet értek, nagyon sok ugyan az átvétel, de van annyi változtatás, plusz igényesség, kis fűszer, hogy nyitó epizódnak ez teljesen jó volt.

Azért azzal kiegészíteném, hogy ez nem csak New Hope remake, hanem egy New Hope, Empire Strikes Back és Return of the Jedi közös egybegyúrt remake! Mindegyikből vannak kulcsjelenetek átvéve, megkeverve. Így viszont két órába sűrítve iszonyatosan pörgős és sűrű lett. Sőt, van egy bizonyos karakter, aki erősen hajaz a prequel egy "bizonyos", fontos szereplőjének vívódásaira. Csak itt ez jól áll neki. :)

Igazi meglepő csavar, amit nem volt fent egyik fan theories listán sem... hát igen, az MÉG nem nagyon volt, de némi előmelegítés azért történt ebbe az irányba is. Az viszont tetszett, hogy bár hivatalosan dobták az expanded universe-t, de azért bizonyos darabjaiból mégis merítettek, és ezt kellő tisztelettel tették (pl. nevekre gondolok).

Azt nem mondanám, hogy új filmtörténeti klasszikust láttunk, és igen, rengeteg alapot adott a film a károgóknak, sokan le fogják húzni. De az szerintem teljesen tiszta, hogy egy igényes és jól szórakoztató alkotást szemlélhettünk. Igen, kicsit erőltetett összekötő kapcsokkal (minden sarkon spontán befordul egy ismert arc), és úgy 3-5 percre általában előre lehetett látni, milyen kis "klisé" következik hamarosan. De egész kellemes flow-ba lehetett kerülni, illetve "ébredni" az erővel. :)

Szerintem 8/10 nyugodt szívvel megadható. Én ismételni fogom 3D-ben, ha sikerül. :)

stinkydiver 2015.12.18. 14:36:09

Lucas megint megcsinálta, már várom a követező south park részt, ahol megint sgbekrja szegény indy-t/solo-t. Megesik, hogy az ember unatkozik a moziban, de ilyen kellemetlenül még soha nem éreztem magam. Nem is értettem, mosteztígyhogy?
"Harison, Harison, te szopni jársz ide", mondta Lucas.

para_noir 2015.12.18. 14:42:23

@fluffy75: A rajongók rajonganak, a fanyalgók fognak mindent szételemezni, de ha ezek voltak a fő bakik, amiket felsorolsz, akkor jó, mert egyik sem mérvadó, Poe elment erősítésért, de két nap múlva már be is futott Finn és a robot, készpassz, a Nap meg simán lemehet bárhol, ezt nem is értem. A humor ízlés kérdése, szerintem rendben volt, lapozzunk, a látványban, hangzásban egyetértünk, a szinkront meg az eredeti ismerete nélkül is lehet jónak tartani, miért ne, szerintem is jó volt, egyedül a szemüveges kis genyó hangja a kocsmából nem volt eltalálva, gyerekhangot adtak neki.

minnifield űrhajós 2015.12.18. 14:43:56

@fluffy75:

"a humor egyszerre tökös és bájos"
Szerintem sok helyen erőltetett. Han beszólása, hogy van-e szemétlezúzó, vagy hogy majd hatástalanítják a pajzsot a felszínről, ahogy máskor... könyörgöm, miért kellett az egész filmben utalgatni a 77-es verzióra még szóban is? Nem volt elég maga a sztori?

Nálatok nincs olyan a haverokkal, hogy valakivel történik valami, vagy valami vicces beszólás hangzik el, és évekkel később is felemlegetitek? Igazából az eredeti emléke már lassan elsikkad de a poén még mindig összekacsintásra, összenevetésre késztet titeket?

para_noir 2015.12.18. 14:46:16

Ha már hibát akarunk keresni, akkor gázabb, hogy Finn karaktere nagyon semmilyen, annak ellenére, hogy központi alak, sőt főszereplő, igazából sótlan és kicsit funkciótlan is, majd nyilván később felépítik. Az is kritizálható, hogy kicsit tömény volt az eredeti trilógiából való ötletmerítés, de ennek hiányában meg az lenne a baj, hogy nem kapcsolódik a SW univerzumhoz elég szervesen. Összességében ez egy jól sikerült film, magában is, meg SW filmként is, pár nap és kiderül, hogy a rajongók, meg általában a nézők hogy fogadják, ráteszem kétheti ebédem, hogy a túlnyomó többség odalesz érte:)

Diarmand 2015.12.18. 15:05:29

Éjféli vetítésen voltam az Arénában és háááát, nekem nagyon volt begyere a film. _Spolieres_ az írás!

Igen, a film lenyúlta az Új Reményt, mert van egy Uralkodó utánzat, egy vérgyenge Darth Vader utánzat, egy új Halálcsillag (csak most már bolygó méretű) és Ben Kenobi helyett most Skywalker lesz a mentor (majd).

Kylo Ren a vala vászonra került legelbaszottabb Star Wars főgonosz, konkrétan nem más, mint egy huszonéves tinédzser. Berakták abba a környezetbe, mint anno Vadert, még a vele egyenrangú tiszt is megvan a filmben.
Maszkban mászkál, aminek semmi értelme, mivel egészséges, mint a makk, csupán egy erőltetett magyarázat van erre, hogy hasonlítani akar Vaderre. Emellett ha valami nem sikerül neki, fogja a kis lézerkardját és szétbassza maga körül a műszerfalat. Komolyan? Egy identitászavaros, hülye tinédzser kalandjait kell néznem? Hol van ez Vadertől? Vader, ha megjelent a vásznon, sose kiabált, üvöltözött vagy emelte fel a hangját, csupán KISUGÁRZÁSA volt, de az olyan hogy átütött a képernyőn keresztül is. Erre jön Kylo Ren, aki mérges, hisztis és ugyan ez egyéni preferencia kérdése, de a castingos döntés sem volt megfelelő, mert a srác fizimiskájára egyszerűen nem illik a szerep. Rettentő idegesítő karakter számomra.

A nagy csavar is bénán van tálalva, mert mi történik? Benyögik nekünk, hogy "olyan akarok lenni, mint a nagyfater". Elmaradt a húbazmeg érzés. Ennyi. Hol van ez attól, mikor Luke megtudja ki az apja? Áhh...

Halálcsillag 2.1. Csak nagyobb. Ugyanúgy berepülnek az X szárnyúakkal, harcolnak, ugyaúgy berepül a közepébe egy, kilövi amit ki kell és vége a Csillagpusztítónak. Atyaúristen, tényleg nem volt más ötlet? Mondjuk csillagrombolók csatája vagy valami?

De Fénykardpárbajok mechanikáját is megerőszakolja a film. Kylo Rent, maga Luka képezte ki, aztán meg a sötét oldal, magyarán azt hinné az ember, hogy letépi az arcod a karddal. A lófaszt! Jön Rey Solo, aki még az életében nem kardozott, még az erővel sem tud megfelelően bánni és legyőzi a képzett sith-et. Ennél a pontnál én majdnem kimentem a teremből. Biztosan véletlenül tanulnak mindent évekig (!!!) a Jedik és a Sithek is, de ezek szerint a teljesen kezdő is lehet eredményes duelista nem? Merő szánalom, komolyan. Ráadásul a párbajban nulla epicnesség volt, inkább éreztem gyerekek cicaharcának az egészet.

Az már csak hab a tortán, hogy valahogy érzi az ember a filmen, hogy jobban építenek a folytatásokra, mint az előző hat (!!) film. Az előzőeknél valahogy nem kapta el az ember az az érzés, hogy nem teljes történetet kaptál az aktuális 2 órádért, hiába volt még két-két folytatás, itt nagyon éreztem a végén ezt.

Voltak még apróbb dolgok, amik nem tetszettek, de a lényeget leírtam. Nekem nagyon nem tetszett a film. Öcsém, hatalmas SW rajongó, mindent gyűjt, ami SW (már-már betegség ez nála) és neki sem tetszett, ami sokat elmond nekem a filmről.

Marci9595 2015.12.18. 15:23:31

A kritikában már le lett írva, hogy kik fognak ide jönni nyáladzva utálkozni, kérdem én, ha zsebre vágod a telefondod, ti azt lopásnak hívjátok? Nehogy már egy star wars film lenyúljon egy star was filmet, bullshit. Remakenek is felfogható, ja, mi ezzel a baj? Ettől rossz a film? Nem. Ha valami bajotok van a filmmel azt le lehet írni, voltak benne azért bökkenők, de attól, hogy újraéleszt az 38 éves filmet, még nem lesz rossz, sőt...

a sok nyáladzó rinyagépnek mellékeltem egy virtuális zsepit.

Marci9595 2015.12.18. 15:26:34

@FlybyWire: én ehét kedden vettem csütörtök délutánra jegyet :)

Marci9595 2015.12.18. 15:29:09

Amúgy nem akarok megbántani senkit, de aki éjnek évadján megy be filmet nézni, ne számítson arra, hogy jó lesz a filmélmény, hisz valószínűleg már nem lesz olyan állapotban, mint mondjuk este 8kor :), persze biztos az összes éjféli vetítésre jegyet váltó személy éjjeli őrként dolgozik :)

AldoWinnfield 2015.12.18. 15:40:08

@Diarmand: Tiszta vicc, hogy ha valakinek nem tetszik a film, akkor rögtön megjegyzi, hogy másnak sem tetszett. A rajongó öcsémnek, a szomszéd néninek, az egész mozinak. Hagyjuk már...

A film nem nyúlja az új Reményt. Építkezik rá, de ugyanúgy megvannak a különbségek is. Kylo meg pont, hogy zseniális karakter, csak más, mint amit meg lehetett szokni a SW genyáktól. Egy fiatal srác, aki vívódik a jó és rossz között, de még csak tanítvány, nem képzett harcos. Nem tudjuk, meddig volt Luke-nál. (ha jól rémlik nem volt említve)Félkész, gyenge, nem tudja kontrollálni magát. Persze ez nem az a cool karakter, de majd kiforrja magát. Ez még csak az első film volt. Az Új Reményben is csak megemlítve volt az Uralkodó pl., aztán mi lett belőle, ugye.

Fénykardpárbajnál meg egy gyenge, sebzett Kylo Ren harcolt már a csajjal, akiben láthatóan tobzódik az erő és nagymértékben vonzza Luke kardja, telve van ERŐ-vel. (nem mellesleg sokkal összeszedettebb volt a csaj lelkileg, még a szomorú események után is) Épp ezt hozza ki magából egy feszült, életveszélyes helyzetben. Ha megnézed, a vívó tudománya nem volt erős, sőt. De vele volt az Erő, és ezt nagyon jól építette fel a film.

Amúgy pedig a hat Star Wars filmből háromnak nyitott volt a vége. (Baljós, Klónok, Birodalom)

véleményM 2015.12.18. 18:35:31

Szegeden a Cinema Cityben arra nem voltak képesek, hogy egy nyomorult plakát-installációt, vagy más gagyi filmekhez mindig használt 3D reklámfalat kitettek volna, hogy fényképezni lehetett volna előtte. A pénztárak feletti monitorokon kívül sehol nem volt semmi ami a filmre utalt volna. Rekord árbevétel fényében ez egy iszonyat kicsinyes marketing hozzáállás....

Jegkoko 2015.12.18. 18:56:09

@véleményM: És mi a jó egy plakát elött fotózkodni?Ezt valahogy sosem tudtam megérteni mi a jó ebben sokaknak.Én elmegyek akármelyik filmre de soha egy fotót nem csinálok magamról a film plakátja elött.

Repce Manó 2015.12.18. 20:07:06

Nyíregyházán fél órával a kezdés előtt vettem jegyet és kaptam még elég jó helyre is.

Igazat kell adjak a fanyalgóknak, hogy bizony ez nem ér 5csillagot, de már tegnap olvasva éreztem a kritikán, hogy akkor kapna 4csillagot, ha már vállalhatatlanul gyenge a film, elvégre a Star Wars érzés magával ragadta és nem képes objektíven véleményt nyilvánítani. Ez így is lesz a legtöbb Star Wars fanatikussal, mindegy, hogy mit kap, úgy is tetszeni fog neki, mert régóta várt valami ilyesmire és akarja, hogy jó legyen. Idővel ők is rájönnek, hogy ez valóban csupán egy közönséges popcornfilm, amit a 2015-ös átlag IQ befogadásánál nem akartak bonyolultabbá tenni. Van egy emós sithünk, akivel ki is lennék békülve, ha nem lettek volna azok a szánalmas dühkitörései, amikor mindent széjjelgyak a fénykardjával. Plusz hiába volt megsebezve a filmvégi harcjelenetben Rey-el, akkor is sikerült ledegradálni a figuráját azzal, hogy egy lány, aki pár órája bizonyosodott meg az erő és a jedi humbug létezéséről, már is legyőzi. Nem kifogás, hogy meg volt sebezve, hiszen azelőtt csak az erőt sötét oldalát használva elérte, hogy ne mozogjon, sőt azelőtt meg egy lézersugarat állított meg a levegőben és tartott ott hosszú ideig gond nélkül. Pedig amúgy nagyon jól felvezették a karakterét és volt feszültség a jelenlétekor. Hogy az Új reményt másolja-e? Igen, nem akarom még egyszer ugyanazt megnézni, nem érdekel, hogy most nagyobb bolygóméretű Halálcsillag vagy mi a fene és hogy csillagrendszereket pusztít el, ez így teljesen súlytalanná teszi a billiárdok halálát, hogy ez csak egy gombnyomás. Meg az ide-oda utalások, én új történetet vártam, új poénokat és nem az Új remény felidézését. Valaki írta, hogy nem másolja, hanem építkezik az Új reményre. Az nálam nem építkezés, hogy megcsinálom ugyanazt csak egy-két dolgot megváltoztatok, valamiből több lesz, valami nagyobb lesz. Az építkezik rá azt jelenti, hogy tovább szővi a történetet. Az viszont tetszett, hogy végre volt egy nagyobb szerepet betöltő lázadó is Poe személyében. De Luke Skywalker ott a végén, hát ne haragudjatok, de mintha egy lefújt Hegylakó remake-ből húzták volna oda. Szerettem volna egy filmet, ami nem arról szól, hogy ide-oda utalnak, hanem amire később más filmek által lehet utalni. De sajnos ez nem az a film. Ez csak egy egyszerű popcorn mozi, ami azért még szórakoztató, de semmi több. Persze attól még nekem is felállt.

Richter Géza 2015.12.18. 21:04:28

kedves mindenki!

ha spoileres a kommentetek, azt léci az elején jelezzétek! köszi. az értelmes és érdemi hozzászólásokat nem szívesen moderáljuk, különösen, ha a gazdájuk vette a fáradságot, és az idejét nem kímélve hosszan írt. bár engem sosem izgatott a meglepetés ereje, sőt a könyveket gyerekkorom óta a végükön kezdem, tiszteljük egymást annyira, hogy ne rontsuk el a másik szórakozását.

a csillagokról: párszor már írtam, nincs túl nagy komfortérzetem az 5-ös skálától, a régi, 10-es jobban feküdne az árnyaltabb értékelés miatt. Az Erő ébredése nálam 9/10 körül mozog, ami viszont ötcsillagos rendszerre átszámolva a maximumot jelenti (az én logikám szerint 1-2/10 = 1/5, 3-4/10 = 2/5, 5-6/10 = 3/5, 7-8/10 = 4/5, és 9-10/10 = 5/5).

Richter Géza 2015.12.18. 21:13:17

@Richter Géza: a freeblogon lehetséges volt a kommentek szerkesztése, ami most is király megoldás lenne, mert beirkálnám én magam, h "SPOILERES", ahová szükséges, de a blog.hu-n csak az egész hsz-t lehet törölni.

malocz 2015.12.18. 21:38:17

@Diarmand: Szívemből szóltál! Sajnos. :(

tumi 2015.12.18. 21:48:55

Nagyon tetszett a film. Holnap megyek újra :) Az előzményeket simán veri és szerintem a Jedinél is jobb, de az Új Reménynél és a Birodalomnál nem.

Diarmand 2015.12.18. 21:54:53

Egyet kell, hogy értsek Repce Manóval és ahogy látom, vannak még mások is, akik nem dőltek be a Star Wars világnak, miszerint minden ami SW és moziba kerül, az automatikusan YAU lesz. Nem, nem lesz az, ahogy azt fentebb már kifejtettük.

Az meg a legszánalmasabb "érvek" egyike, hogy nem lenyúlás, hanem remake. Gondolom az alkotók is ezzel takaróznak, mikor felteszik nekik a kérdést, hogy hol maradnak az eredeti ötletek? Merre keressük őket?
Fel nem foghatom, hogy ki volt az a mentálisan elbaszott ember (vagy több), aki(k) rábólintott(ak) arra, hogy rendben, legyen egy Új Remény 2.0. Nektek minden jó, mert Star Wars. Nekem viszont voltak elvárásaim, egy merőben új történetet akartam látni, amin lehet izgulni. Ezen a filmen nem sikerült.

AldoWinnfield
Engem nem az zavar hogy nyitott volt a vége, hanem az, hogy a végén rád szakad az érzés, hogy amit láttál, nem nyújtott egy teljes egész filmélményt, mint az ezelőtti bármelyik. Nekem legalábbis.

A kardpárbaj meg egyszerűen béna volt. repce Manó kifejtette, hogy miért. Technikailag és logikailag is Kylo Rennek meg kellett volna erőszakolni mindkét karaktert. Pont.

Repce Manó 2015.12.18. 22:07:39

@Repce Manó: töröljétek a hozzászólásomat, elfelejtettem utólag kitenni a SPOILER jelet

2015.12.18. 22:35:19

@AldoWinnfield: Jókat írsz. Élvezhető homage és remix a SW7.

Ez persze sokakat kiakasztott, oldskool fanként nekem tetszett.

Ami kissé hiányzott: egy laza negatív arc, mint Boba Fett volt.

Várom a folytatást - de előtte a Rogue One-t.

Ormi 2015.12.19. 00:20:25

Hm...Tudtam, hogy csöves lesz.

AldoWinnfield 2015.12.19. 00:47:46

SPOILER!

@Diarmand: Kylo teljesen szét volt csúszva már a film végén, amúgy sem volt túl stabil. Nyilvánvaló, hogy hatalmas benne az erő, de azt kontrollálni is tudni kell. Kylo Ren nem sith. Ráadásul még csak tanítvány, instabil személyiséggel, komoly apa és nagypapa komplexussal... Persze, hogy nem egy kifejezetten erős karakter, de pont olyan, amilyennek szánták, és nyilván őt is fel fogják még építeni a továbbiakban, egy rendkívül versenyképes erőhasználónak. A végén meg persze, hogy kikap, egyrészt sérült volt már, másrészt nem tudott koncentrálni az erőre, épp kinyírta aput, és amúgy is láttuk már, hogy az ereje nagy, de szertelen, nem tud fókuszálni, bajos figura. Fejben verte meg a csaj, akiben hatalmas az erő, és így sikerült (az egyébként láthatóan vagdalkozós, kezdetleges technikájával) legyőznie ellenfelét. Ő tudott fókuszálni. Nem véletlenül mondják el, hogy az erőt uralni kell... (Megjegyzem, Rey múltja titokzatos, én nem vagyok benne biztos, hogy nem kapott még kiképzést, plusz tuti, hogy van valami rokoni szála Skywalker irányban.)
előzmény

2015.12.19. 01:02:42

@AldoWinnfield: Jaja, Rey múltja és flashbackjei durvák voltak.

Kylo egy balfék de ez végig tudható volt, Driver jól játszotta.

pizsama 2015.12.19. 09:02:53

Tegnap sikerült megnéznem, egyelőre 3D-ben és szinkronnal (jövő héten megyek 2D-s feliratos vetítésre), de azért szeretném leírni röviden a véleményem, igyekszem spoilermentesen.

Szóval én nem értek egyet a fanyalgókkal. Mi az hogy lopás? Mi is volt az első film történetszála? A pusztából egy szegénylegény egy mentor segítségével elindul világot látni, és mindenféle kalandokba keveredve hozzácsapódott bajtársak segítségével legyőzi a gonoszt. Hát nem ez minden mese (akár magyar népmese) alaptétele? És a Baljós Árnyak kb. nem ugyanerről szól? A Star Wars mindig is az egyetemes kultúra mesei motívumaira épült. Ahogy az Ébredő Erő is. És pont ez teszi ízig-vérig Star Wars filmé.

Papírvékony karakterek? Mert az Új Reményben mik voltak? Az árva párafarmer, a nagydumás csempész, egy hercegnő, egy fekete páncélos gonosz. Ott se volt kibontva teljesen még Luke, Leia, Han vagy épp Vader karaktere, sőt kvázi tök sztereotíp figurák voltak. Ehhez képest szerintem sokkal több infót kaptunk Rey, Finn, de még Kylo Ren karakteréről is. Rey múltja még sok kérdést vet fel, de Finn múltját és motivációját kvázi kifejtik.
Ami pedig Kylo Ren karakterét illeti, tessék megnézni Luke vagy Vader vivódását a Jedi Visszatér végén. Vagy épp Anakinét a Klónok Háborújában és a Sith-ek Bosszújában. Nem, tényleg sosem láttunk még belső harcokkal küzdő Jedit/Sithet a vásznon. Dehogynem!

SPOILER!!!!

Szerintem pl. logikus magyarázat Kylo Ren személyiségzavarára, hogy egy olyan Jedi próbálta kiképezni aki maga nem kapott megfelelő oktatást anno. Anakin is idős volt már mikor a Jedi Tanács elé került, veszélyesnek is tartották a kiképzését. Aztán Luke még idősebb volt mikor Obi-wan tanitgatni kezdte, és Yoda akkor is megfogalmazta aggályait a fiú korát illetően. Meg hát amilyen kiképzést az eredeti trilógia alatt Luke kapott, az hol van mondjuk attól, amit az előzmény trilógiában, vagy a különböző animációs Star Wars sorozatokban láttunk. Ezek után ki a tököm csodálkozik azon, hogy Kylo Ren olyan lett, amilyen. Szerintem egy tök hihető karakter!

És akkor jöjjön a negatívum.
1. Az a bizonyos nagy lépés, amit reméltem, hogy Abrams nem lép meg. Azért mert megtehette, még nem lett volna kötelező.
2. Amilyen szép éve volt a film felvezetésének, az utolsó fél-háromnegyed órát nagyon összecsapottnak éreztem. Bár ha jobban belegondolok, ez az Új reményben is így volt.
3. Az utolsó fontos jelenet az egyik karakter esetlensége miatt inkább komikussá vált számomra, semmint magasztossá, aminek talán szánták.

SPOILER VÉGE!!!

Összeségében én alapvetően azt kaptam amit vártam. Nem vagyok mindennel maradéktalanul elégedett, és közel se tökéletes ez a film, de szerintem a Birodalom Visszavág kivételével veri az összes eddigi Star Wars mozit!

pizsama 2015.12.19. 09:10:30

éve = íve akart lenni.

SPOILER!!!

+1 dolog:
A film elején talán nem véletlenül mutatják meg hogy Rey kemény csaj, tud vigyázni magára. Ezek után miért is csodálkoznak egyesek, hogy a film végén felveszi a harcot???

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.12.19. 10:07:55

@AldoWinnfield:

SPOILER!!

Nem volt levágós? Rey Luke lánya. Rey szülei elhagyták őt kiskorában. Rey álmodott arról a helyről, ahová Luke ment. Luke (Anakin) kardja "hívta" őt. Szerintem eléggé egyértelmű. :D

Szóval ez a Skywalker vér eléggé kemény. Lassan lehetne valami spin-off Anakin apjáról, mert tuti valami troll volt az öreg. Ilyen elbaszott vére senkinek nincs. :DD

Nyílméregbéka 2015.12.19. 10:37:40

Nálam ez abszolut 10/10. Mindent megkaptam amit vártam, képi világában, történetben, nosztalgia faktorban, és hogy megfelelően megalapozzon az új szériának. Zseniális volt sok történeti és képi hommage (tie fighter a naplementében, az Apokalipszis mostból), az eredeti trilógiából és más filmekből... Lehet kötekedni és fanyalogni (sok kritikában előkerül), hogy gyakorlatilag újraforgatták az Új reményt, de ez egyrészt nem igaz, másrészt, és akkor mi van(?) ha egyszer jó a film! :) szerintem JJ ezzel megcsinálta a második legjobb SW epizódot, sőt humorban látványban talán a legjobban sikerült rész lett. Szerencsére nyoma sincs benne az előzmény trilógia steril CGI-ának, sok a díszlet, a makett a bábú, van súlya, tömege a világnak, ez a színészi alakításoknak is jól tett, hogy nem csak egy zöld vászon előtt bohóckodtak. Szerintem örülhetünk hogy ez a film elkészült, és én még kétszer biztos megnézem moziban, 2D-ben, meg eredeti hanggal is.

Repce Manó 2015.12.19. 10:51:27

@pizsama:

SPOILER

csupán néhány órával azelőtt, hogy Rey legyőzte Kylo Ren-t, mondhatni fölénnyel, Kylo még az erő segítségével tartotta Rey-t, hogy ne tudjon mozogni. Előző nap Rey még azt gondolta, hogy ez az egész Erő mizéria csak mese, és másnap már úgy használja, mint egy tapasztalt jedi. Nem volt semmiféle tréningje és egy nap alatt magától rájön, hogy miként kell használnia és le is győzi a tréninget kapott negatív figurát. Aki levegőben tartja a kilőtt lézersugarat gond nélkül.

Nyílméregbéka 2015.12.19. 10:58:15

@REMY:
SPOILER!!!!
Rey nem lehet Luke lánya, Jedik nem házasodhatnak szerintem, nekem ez járt végig a fejemben, de aztán ahogy Leia átölelte szótlanul a végén, mégis csak azt kellett feltételeznem, hogy rokoni kapcsolat lehet köztük. És mivel Leia és Han gyereke nem lehet, mert Han Solo viselkedése vele szembe nem ezt mutatta, ez lehet az egyetlen logikus magyarázat. Nagyon várom ezt a hátteret hogyan bontják ki, mi történhetett... :)

Nyílméregbéka 2015.12.19. 11:06:06

@Repce Manó: SPOILER!!! Azt azért ne felejtsd el, hogy előzőleg Rey és Kylo egymás fejében járt, mikor megpróbálta kiszedni belőle a térképet, rengeteg dolgot, kiszedhetett Kylo elméjéből, ezért tudott kis gyakorlás után az őrön jedi elmetrükköt alkalmazni, és onnantól már csak egyre inkább ráérzett az erőre. Nem mellesleg meg Rey nagy valószínűséggel Luke lánya...

pizsama 2015.12.19. 11:10:35

@Repce Manó:
Luke semmit nem tud az erőről, aznap fog először a kezébe fénykardot, de a Millenium Falcon-on már lehúzott rostéllyal védi ki a lövéseket? Aztán a Yavin-i csatában az egykor Jedinek képzett, Yoda-t túlszárnyaló midiklorian számmal rendelkező Vader nem bírja elsőre kilőni az X-szárnyúját, de bezzeg Luke, aki pár nappal korábban egy kis párafarmon dolgozó árva fiú volt, most számítógép nélkül elsőre beletalál a 2m-es lyukba, mert előtte buckapatkányokra lövöldözött a Tatooine-on? Meg hallja Obi-want ahogy az erőn keresztül szól hozzá? Nanehogyámmár!!! :) :P

pizsama 2015.12.19. 11:18:06

@Repce Manó:
Amúgy meg a Jakku-i jelenetekből kiderül, hogy Rey egy belevaló csajszi, akit nem kell félteni ha küzdelemről van szó. Akkor meg miért olyan hihetetlen hogy felveszi a küzdelmet egy másik erő használóval, ha őt magát is átjárja az Erő?
Hisz mindenkit körülvesz, csak valakik fogékonyabbak rá. Be kell engedni, hogy átjárja őket, és használni tudják. Anakin se tudta mi az az erő, hogy kell használni, mégis fogatversenyeken indult. Luke se tudta mi az, és hogy kell használni. Leia se volt sohase mestere a használatának, mégis megérzett dolgokat.
Szóval ilyenen fennakadni egy Star Wars filmben?

Repce Manó 2015.12.19. 12:06:42

@pizsama:

SPOILER
az Új reményt éppen ezért én magam sem tartottam különösebben jó filmnek, nálam a Birodalom visszavág volt az, amit azért elég jó filmnek gondoltam. De az általad felsorolt érvekkel is az a baj nálam, hogy lényegében semmissé degradálja az Erő misztikumát, mert bármikor jöhet egy kicsit belevalóbb gyerek és legyőzheti azt, aki mögött azért már van némi gyakorlat és tapasztalat. Feltételezem, hogy Kylo Ren nem néhány nap tréning után hagyta ott Skywalkert és gondolom a fősith bácsi sem az előző este vette szárnyai alá a fiút, hanem évek gyakorlása van mögötte mindkét oldal alapján. Kylo Rennek két mestere is volt már, míg ennek a csajnak mégcsak mestere sem volt, csak hallott sztorikat róla. Nem tudom, hogy te gyakorolsz-e valamilyen harcművészetet vagy edzel-e bármit, de egy újonc, még ha van is tehetsége, soha nem érhet fel ahhoz, aki már évek óta gyakorolja és fejleszti magát. Ugyanakkor fájó, hogy eleve Kylo Ren alakját úgy vezették fel, hogy volt benne feszültség, lehetett tartani tőle, aztán ilyen csúf módon leminősítik őt is egy hisztis kis emóssá. Aztán meg a főhősnő miután majdnem legyőzésre került hirtelen felülkerekedik. A Kickboxer filmeknek stílusa ez. Nem azt mondom, hogy egekbe magasztalom a Star Wars-t, de attól sem vártam ilyen gyenge fordulatot, hogy hirtelen erőt kapok és legyakom, de még a Kickboxer filmek előtt van 4 szekvenciányi edzés is, itt meg csak úgy jött az Erő a semmiből. Na és Kylo Ren vérében is Vader vére folyt, ami alapján ő benne is tombolnia kellene a midikloriánoknak.

Azt lehet magyarázni, hogy Darth Vader azért nem lőtte le Luke-ot, mert tudta, hogy ő a fia. Ebből következik, hogy Kylo Ren nem akarta megölni Rey-t, mert a következő epizódban kiderül, hogy ő a lánya?

pizsama 2015.12.19. 12:20:17

@Repce Manó:
Ahogy írtam, Rey a film elején megmutatja, hogy tud harcolni, innentől egy kis fantáziával már nem nehéz elképzelni, hogy ha fénykard kerül a kezébe, és ráérez az Erő használatára, akkor tudja is azt használni.
Kylo Ren kaphat bármilyen kiképzést, valós, vérre menő fénykardpárbajban valószínűleg nem sok része volt (Luke-nak se amúgy, pórul is jár Vader ellen elsőre). Belső vívódásai vannak, épp most ölte meg az apját, zaklatott, erre itt van ez az épp erejére ráébredő lány, aki erősebb mint az Kylo elsőre gondolta volna (lásd elmepárbaj), és hirtelen minden félelme előjön, és nem tud koncentrálni. Miért olyan hihetetlen ez?
De ha még számodra az is. Ez egy mese. Nem szabad bagatell dolgokon fennakadni, mert akkor soha egyetlen Star Wars filmet se fogsz élvezni.
Sok ember pl. nem is szereti a Star Wars-t. Butaságnak tartják. Sokszor joggal. Aki meg szeret elmerülni a mesékben, az előrántja a magában rejlő gyermeket, és élvezi! Ennyi.

Repce Manó 2015.12.19. 13:29:51

@pizsama: akkor örülök, hogy tetszett, sőt, még nekem is tetszett, az első fele, a végére meg átment teljesen közepes popcornfilmbe, kötelező blockbuster elemekkel, amiből már csömöröm van. Nagyobb a hangsúly a romboláson és a pusztításon, mint a suspense-en, de ez általános probléma minden közönségfilmnél. Ez viszont már ízléskérdése. Én nem hinném, hogy sokáig fogok emlékezni rá, te meg talán egy kicsit tovább.

Tizedes1 2015.12.19. 14:34:22

Ti, akik még írni sem tanultatok meg, fogalmazni pedig végképp képtelenek vagytok, nektek azt mondom, hogy ne fanyalogjatok, hanem takarodjatok el Hollywoodba és mutassátok meg, hogy micsoda fasza legények vagytok!
Rendezzetek, forgassatok: csináljátok jobbra !!!

Semmi nem jó nektek!
Semmi!

Remélem, annyira van bőr a pofátokon, hogy ha a 7. rész annyira nem tetszett, akkor nem esz el a fene benneteket a következő részre sem !
Bár kétlem, hogy több a gerincetek, mint egy csigának !

Repce Manó 2015.12.19. 16:30:02

@Tizedes1: "neked nem tetszett a film? akkor buzi vagy és dögölj meg!" - kb. ilyen szellemiséget képvisel a hozzászólásod.

Fanyalgóként én is élveztem a filmet, de attól még rávilágíthatunk nyilvánvaló hibáira és elismerhetjük erényeit is. Ugyanúgy rajongóként is el lehet ismerni, hogy bizony volt olyan pontja, ami lehetett volna egy kicsit jobb.

pizsama 2015.12.19. 18:04:23

@Tizedes1:
Nekem nincs bajom azzal hogy valakinek nem, vagy csak kevésbé tetszik a film. Ízlések és pofonok. Sőt, tulajdonképpen értem is hogy mi miatt fanyalognak sokan. Csak arra szeretnék rámutatni, hogy azok a hiányosságok amit az új filmmel kapcsolatban felhánytorgatnak, bizony ott vannak az eredeti trilógia filmjeiben is. Annyi a különbség hogy míg azokat a filmeket gyermekfejjel nézted, és simán túl lendültél a logikai bakikon, addig felnőtt fejjel már észreveszed a film hiányosságait.
Nem egyszerű dolog ez. Felnőtt fejjel újranézni gyermekkorod rajongásának a tárgyát. Én pl. évente 1x megnézem az eredeti trilogiát, és hiába tartom olykor baromi bárgyúnak az ewokokat, mégis vigyorogva nézem ahogy elköti a speeder bike-ot az egyik kis maci és majd lerepül róla miközben vezetni próbálja. Ahogy azt gyerekként is tettem.
Azért mert akár tetszik, akár nem, ez egy mese. Egy űrmese!

sung_tongs 2015.12.19. 20:26:35

@Richter Géza: A filmet nem láttam, így nem szólók hozzá, valószínűleg azon kevesek közé tartozom, akiket egyáltalán nem is érdekel. Viszont az 5-ös pontrendszert elvileg még Zalaba Feri vezette be, aki már nincs jelen itt aktívan. Tisztelem, szeretem a munkáját, minden kritikáját olvasom az IGN-en, de Máté, Barna és te vezetitek már a blogot, főképp. Ha a komfortérzeted 10-es rendszert akar, hát legyen 10-es. Nekem spec. jobban bejött, és nem kell kerekítgetni, meg vacillálni.
:)

pizsama 2015.12.19. 21:16:16

@sung_tongs:
Külön vicces, hogy az IGN-en meg 10-es rendszer van. Sőt, vannak félpontok is!

tjunior 2015.12.19. 22:16:43

SPOILER!!!

Így friss élményként.
Egyet kell értenem azokkal akik azt mondják, ez egy rajongó által készített film rajongóknak, ez egyfelől jó, Abrams tudja mi kell nekünk, viszont rossz is, mert az egész túl biztonsági játék, gyakorlatilag tényleg az új remény pepitában. Az új szereplők, Rey, Finn és Kylo telitalálat, mind a hárman nagyon jók. Nosztalgia faktor a köbön és még vicces is és hát....a mozitörténelem egyik legnagyobb karaktere meghal...részemről így elsőre 7,5 de majd még emésztgetem.

2015.12.19. 23:14:23

@Nyílméregbéka: Eredeti hanggal is szuper. Jó lett a szinkron?

Nyílméregbéka 2015.12.19. 23:42:54

@Lion K: Nem tudnék mibe belekötni, igaz én meg eredetiben nem hallottam, nem tudom megitélni, jól lettek-e a hangok kiválasztva. De így összehasonlítási alap nélkül azt mondom jó.

TomPowell25 2015.12.19. 23:57:56

@Lion K: Abszolút korrekt, csak van benne egy orbitális baki, ami nem tudom, hogy ebben a formában hogyan mehetett ki, vagy hogyan nem tűnt fel senkinek. Ez talán nem annyira SPOILER, mivel egy része az előzetesben is benne van, amikor a két ifjú főszereplő bemutatkozik egymásnak, csak közvetlenül mielőtt Rey megkérdezné Finn nevét, BB-8-nek azt mondja a szinkronban, hogy "Finn majd segít nekünk!" Második megtekintéskor dierkt figyeltem a szájmozgást, és jól láthatóan nem a fiú nevét mondja.

pizsama 2015.12.20. 00:12:43

@TomPowell25:
Ez a baki nekem is feltűnt! Szerdán megyek feliratos vetítésre, esküszöm direkt figyelni fogok mi az eredetiben a szöveg! :D

Nyílméregbéka 2015.12.20. 00:59:14

@TomPowell25: igen ezen én is fennakadtam. :)

loserock 2015.12.20. 01:50:31

@TomPowell25: Eredeti nyelven is így van! :)
Fel is tűnt, de szerintem az ott szándékos volt. Gondolom "megérezte" a nevet ösztönből, vagy ilyesmi. Han Solo kicsivel később említett egy olyat Finn-nek (gondolom Leiás tapasztalataiból :)), hogy a nők "rájönnek" mindenre.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2015.12.20. 06:50:37

@loserock: Nem, nincs így. "He's gonna help us." Ezt mondja, vagy valami hasonlót, de a lényeg azon van, hogy "he". Jól el van itt kurva a szinkron és a felirat is.

caseyjones 2015.12.20. 11:52:16

Spoiler nélkül csak annyit mondanék, hogy szerintem ez minden idők legjobb Star Wars filmje!!!!

És most következzék a - igaz, csak részben - SPOILERES tartalom:

Tetszett a látványvilág, sajnálom, hogy nem IMAX 3D-ben néztem... Megnézem majd még egyszer, de akkor biztos, hogy 3D-ben. Tetszett az is, hogy vittek egy kis humort is a filmbe (az előzőkben nem igazán voltak). Persze a Star Wars nem vígjáték, de szerintem jó, ha az ilyesfajta filmekbe belecsempésznek némi humort. Han Solo kiiktatásán majdnem sírtam, alig akartam elhinni. Megmondom őszintén, én nem számítottam erre. Kylo Ren karaktere és Adam Driver viszont teljesen lenyűgözött! Amikor megláttam a színészt, azt mondtam, bár ne ő játszaná el ezt a szerepet, és végül kellemesen csalódtam benne. Remekül játszott, nagyon karakteres volt, és a magyar szinkronja is passzolt hozzá. Az új főszereplők (Finn, Rey) elsőre nem voltak szimpatikusak, de a film végére megkedveltem őket és szerintem nagyon jól alakítottak. Bár a feketére ezt nem igazán mondanám, néha szerintem egy kicsit gyenge volt, viszont a karakter, akit eljátszott, jó volt.
Sokan mondták, hogy hiányolják Lando Calrissiant a filmből. Nem tudom, szerintem nem volt baj, hogy ebben ő nem szerepelt. Remek karakter szerintem, de én azt mondom, hogy a következő részekben mellékszereplőként tűnjön fel, valahogy nem illik ebbe a történetbe, úgy gondolom. Amúgy egy Lando spin-offot szívesen megnéznék, a Zsivány-1-est meg a Fejvadászosat nem igazán tartom érdekfeszítőnek ellenben a Han Solóssal.
De visszatérve a filmre, J. J. Abrams remek művet alkotott, szerintem jól összerakta a filmet. A zenéket egy kicsit viszont hiányoltam. A végét viszont nem értettem: Luke Skywalker nagyjából 30 éven keresztül egy óceánbolygó aprócska szigetén állt, és nem csinált semmit? Honnan szerzett élelmet például?

10/10

tjunior 2015.12.20. 11:57:10

@TomPowell25: Nekem volt még egy bajom a szinkronnal, illetve nem biztos, hogy a szinkron lehet, hogy az eredeti szöveggel a ludas, nem tudom. Amikor Rey szereli a Sólymot, és valami olyasmit mond, hogy elromlott a motivátor...én imádom a star warsos tech dumákat, de motivátor??? Tudom, hogy kis hülyeség, de na. én fennakadtam rajta :)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.12.20. 12:13:08

Rettentő szar a szinkron. Kylo hangja olyan, mint a régi hangalámondásos szinkron. Iszonyat gyenge, teljesen elrontja a karaktert.

TomPowell25 2015.12.20. 13:10:54

@REMY: Szerintem Zöld Csaba teljesen korrekt (A magányos lovasban is nagyon jó volt Armie Hammernek), plusz Adam Driver mély orgánumát visszaadni lehetetlenség.:)

loserock 2015.12.20. 14:38:22

@Zalaba_Ferenc: Ok, köszi! Lehet csak behaluztam hajnali 1 körül. De nagyon úgy rémlik, hogy a "Finn"-re én is felkaptam a fejem. Meg kell nézni angolul is még egyszer,bár másodiknak 3D volt betervezve.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2015.12.20. 16:48:29

@tjunior: Motivátor már az Egy új reményben is van, bár ott az R5-ös (vagy R2-es? már nem tudom) robotnak romlik el ezen alkatrésze.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2015.12.20. 17:45:44

@Repce Manó: Én nem láttam a Halálcsillag tervrajzait, szóval passz...

Jegkoko 2015.12.20. 20:13:02

Most jöttem meg a moziból.Szörnyű nagy csalódás lett a film, egy azegyben a 4. rész újraforgatása.A felpmimpelt tie fighterekkel és x wingekkel.A történet is nagyrészt ugyan az és sajnos iszonyatosan kiszámítható volt minden jelenet. A JJ Ábrahám sajnos ugyan úgy megerőszakolta a filmet mint amit anno az indián jani 4 el csináltak. Ennél az előzmény trilógia utolsó két része is fényévekre volt, mármint sokkal jobb volt.

vargatom 2015.12.20. 20:25:27

Rey és az Erő - most komolyan senkiben nem merült még fel, hogy esetleg őt is tanította valaki egy pár évig, mielőtt a szülei magára hagyták a Jakku-n?

Egyébként meg vicces, hogy mennyire kiszámíthatóak voltak a reakciók a filmre :P

Hedley Lamarr 2015.12.20. 22:16:28

SPOILER

szerintem vicces, hogy sokan Rey és Kylo fénykard-párbaja mellett vagy ellen érvelnek, de senkit nem botránkoztatott meg, hogy az ex-rohamosztagost nem tépi szét azonnali jelleggel egy jedi vagy sith akárhogy is hívjuk kardforgató..

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.12.20. 22:42:40

SPOILER!!!

@Hedley Lamarr: Pláne, hogy a filmben nem volt se jedi, se sith. :) kivéve Luke-ot a végén, illetve Snoke-ról nem tudom, hogy micsoda, de ők amúgy se szerepeltek sokat.

AldoWinnfield 2015.12.21. 01:13:20

@Hedley Lamarr: SPOILLLLLLEEEEEEEEEEEEEEEEEEEER

Gyorsan lerendezte a sérült, agyban fáradt Kylo Ren Finnt, akinek fénykardos 'tudására" meg ott a válasz a filmben. A másik rohamosztagos azzal a spádéval, valószínűleg Finn is kapott kiképzést, így a nagyon alapokat tudhatja.

exilis 2015.12.21. 18:54:21

Utáltam a baljós árnyakat, de ha összevetem, hogy abban volt egy epic kardpárdbaj, amihez hasonló itt nyomokban sem, volt egy látványos verseny, amihez hasonló itt nyomokban sem, voltak csodaszép kosztümök (amidala pl) ami itt nyomokban sem, akkor csak az jön ki, hogy abba beletettek energiát, fantáziát ebbe meg nagyjából semmit, csaj JJ rutinját. Ez a film egyszerűen rossz.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.12.21. 20:25:14

@totorohun: Lehet szeretni, és lehet utálni az új filmet, de amiket leírtál, azok hatalmas marhaságok, már bocsánat. Ebben a filmben több energia, több szív és lélek volt mint az egész előzménytrilógiában. :)

tjunior 2015.12.21. 20:59:22

@REMY: arról nem beszélve, hogy hasonlítsuk már össze Daisy Ridleyt Jake Lloyddal vagy BB8et Jar-Jarral, ég és föld a minőségbeli különbség:)

homer006 2015.12.22. 01:12:14

Több szív és lélek, hát öcsém te sem vagy normális. A baljós árnyak ehhez a fos másolathoz képest a világ legjobb filmje. Tudom számodra a "starwars" han soloval x-szárnyúval millenium falconnal kezdôdik, és mivel egy szar szûrke ûrhalyót sem láttâl a menaceben, ezért az elképesztôen kifinomùlt izlésed szerint, és csodálatos logikádal kôrül véve, máris szar a film. Viszont totálisan tehetségtelen másoló "mûvészt" akinek a tehetsége annyiból áll, hogy leûl egy film elê és minden másodpercét, jelenetét, diszletét, jelmezét, beállitásait, karaktereit, sztoriát, lemásolja! Nem nem tovâbb gondolja lemásolja, tövirôl hegyire, abban k.rva nagy a lélek! Gratula! Gondolom azok a technikusok az eredeti trilogia blu-ray verzióját készitették, is fenomenális mûvészek voltak:)
Most ôlték meg a starwarst taps vihar kôzepette! Légy boldog vele, hogy ugyan azért vizethetsz, újra és újra.
Én inkább megnézek egy tampon reklámot, az is tartalmasabb.

Nyílméregbéka 2015.12.22. 03:18:45

@homer006: Nehéz egy pillanatig is komolyan venni kommentedet, annyi ostobaság van benne. :DDD

exilis 2015.12.22. 20:45:00

@Nyílméregbéka: Csak az a baj, hogy igaza van. Ha lecseng a hype, majd a helyére kerül ez film is, oda ahová az előzménytrilógia is, a kukába.

Nézzétek meg az új Mad Max filmet, na ott érződött, hogy a készítő szívügye az egész, gyakorlatilag az egész film egy elképesztő mozgó festmény, olyan tempóval amit előtte sehol nem láttunk. Na én valami ilyen szintű elkötelezettséget reméltem, mit reméltem, elvártam volna egy magát rajongónak valló rendezőtől, ehhez képest nem láttam egy eredeti pillanatot sem. Semmit, amit már ne láttam volna - ráadásul jobban, vagy hatásosabban - vagy az eredeti trilógiában, vagy valami aktuális blockbusterben.

Nyílméregbéka 2015.12.22. 20:52:48

@totorohun: Marhaság! Ez a film jó. Minden tekintetben megállja a helyét a Star Wars univerzumban, es remek alapja lett egy remélhetőleg nagyszerű új trilógiának. Ennyi.

exilis 2015.12.22. 21:30:55

@Nyílméregbéka: Jó szórakozást hozzá. Én a következő részeket már nem moziban nézem.

Nyílméregbéka 2015.12.22. 22:39:51

@totorohun: Hát ez már a te problémád, én inkább maradok a mozinál. :)

Repce Manó 2015.12.23. 11:55:05

@Nyílméregbéka: Jó film, igen! Annyival tudok egyet érteni, hogy nem lett szar. Ami számomra szomorú, hogy ez a Star Wars ez akkora brand, hogy még ha Tar Béla stílusában is lett volna leforgatva, akkor is félmilliárd a nyitóhétvégén. Ehhez képest semmit nem újítottak rajta, sőt a létező legklisésebb futószalagon való összeszerelést alkalmazták. Tényleg hangsúlyozom, hogy futószalagfilmnek nagyon jó film, de nincs benne semmi a címen kívül, ami kiemelné az összes többi közönségfilmből. Nem gondolja tovább a történetet, hanem lemásolja az elsőt. Nem folytatja a történetet, hanem megismétli. A Baljós árnyka ilyen téren jó volt, mert egy teljesen új sztorit hozott be, amire egyébként nem is emlékszem, de ugye ott is számba lehetne venni a pontokat, hogy az miért nem jó. Ugyanúgy Az ébredő erőnél is lehet sorolni, hogy miért nem jó és biztos vagyok benne, hogy hónapokkal később már teljesen másképp fognak rá nézni az emberek.

Edrick 2015.12.23. 14:14:40

Csatlakozom, ez a film jó. Tetszett. Bár az el kell mondjam, hogy sosem voltam rajongó. Az előzményeket láttam először (és nagyon sokszor); nem volt bajom velük (de már kezdem érteni), bár látszott, hogy fényévekkel [ha-ha] jobbak az elődök. Az eredeti folytatásokat is nagyon sokszor láttam, de az eredeti filmet csak egyszer; homályosan maradt meg bennem, és nem volt jó élmény. Igen, elsőre nem tetszett, és személy szerint soha nem értettem, hogy mire fel a rajongás. De gondoltam idén megnézem rendesen, és nem csalódtam. Nem lett a kedvencem, de el kell ismernem, hogy korrekt film. Így már kimondhatom: az egész eredeti trilógiát tisztelem és elismerem nagyságát, de semmi több, mint mondtam, közel sem vagyok rajongó.
Viszont komolyan mondom, ezen a filmen úgy vigyorogtam, mint egy hat éves kisgyerek. Jó volt látni a régi szereplőket, az újakat is megszerettem, elkapott a Star Wars-feeling (talán most először). Bár nekem sajnos a Han Solo-csavart lelőtték korábban, még így sem tudtam rá felkészülni. Az egyetlen problémám Kylo volt, de neki is csak a kinézete; amikor levette a sisakját, és megláttam, hogy egy Havas Jon hasonmás van alatta, azt kívántam, tegye vissza. De nem tette, és a végére meglátszott, hogy még nagyon sokat kell tanulnia, ha a nagypapa örökségét akarja befejezni.
Mint ahogyan azt előttem is leírták, konkrétan az eredeti film szerkezetét veszi alapul, de engem nem zavart. Szerintem tökéletes kezdet egy új trilógiához. Viszont meg tudom érteni azokat, akiknek nem tetszett. De szerintem sok embernek (köztük nekem is) nem volt alkalma vagy lehetősége kisgyerekként rongyosra nézni az eredeti filmeket, nincs meg bennük az a fajta rajongás, mint azokban, akiknek a Csillagok Háborúja a gyerekkor egyik pillére volt - ha szabad így fogalmaznom. Pont ezért nem zavart az ismétlés, hogy már láttam egyszer nagyjából ugyanezt, mert meg tudta velem szerettetni (és egyúttal már értem, hogy mi volt a baj az előzményekkel). Ha jól emlékszem J.J. is megmondta, hogy ez már az új generáció trilógiája. Most lehet erre mondani, hogy "a fiatalok már nem tudják, mi az igazán jó", de lehet, hogy pont emiatt a film miatt szeretik meg az egész franchise-t. Igen, ez gyakorlatilag az eredeti újrafogatása, de mivel lehetne úgy megfogni az új nézőket, mint egy új "Új remény"-nyel? - még akkor is, ha többek szerint közel sem olyan jó. De szögezzük le, ez csak az én véleményem, én meg csak egy laikus vagyok.
Szóval szerintem nem fogja úgy végezni, mint az előzmények, jó helye lesz ennek. :) Szerencsére lesz alkalmam még egyszer megnézni, de így, első benyomásra több mint kellemes élmény volt.

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2015.12.23. 21:52:44

Egyet értek veled.

Ma láttam én is a filmet és végig vigyorogtam. :) Az utalások jók voltak, a poénok ültek + a két szereplő játéka és az összhang köztük is nagyon jó volt.

Kicsit furcsának találtam, hogy nagyon erősen a EP 4 -et másolták, de szerencsére különbözött annyira a hogy jó legyen.

Finn jó volt de Rey sztem abszolút favorit volt. Remekül játszotta a szerepét. Én is arra tippelek hogy lehet némi köze a Skywalker vérvonalhoz.

Ami még jó volt hogy (Az EP1-el ellentétben) ne m kaptunk az arcunkba mindent. Nem láttunk pazar kosztümöket, se gigavárosokat (na jó kb 15 másodpercre igen, amíg lecsapott a lézer) se űrcsatákat. Gondolom majd ahogy haladunk előre szépen emelik a tétet és a látványt.

De a mostani látvánnyal sem volt semmi gond. Ez a film arra szolgált hogy összejöjjön a csapat és megismerjük az új szereplőket, de -sok más filmmel ellentétben- itt ezt jól oldották meg.

Han Solo halála nagyon megdöbbentett. De nem abban az értelemben, hogy most majd megyek sírni a fórumokra, hogy "Miért halt meg?" hanem jó értelemben. Ami lehetett kihozták a karakterből és "szép" drámai halála volt.

A EP1-2-3 -nál fényévekkel jobb volt.

Mindent összevetve nagyon tetszett a film és remélem hogy a "kibontakozás" után a trilógia következő része még tovább emeli a tétet. Hiszen olyan keveset tudunk még erről az új világról. Milyen az Új Köztársaság? Milyen a First Order? Vajon látjuk majd Coruscantot?
Hogyan bukott meg a birodalom?

Alig várom hogy a következő részekben megtudjuk a válaszokat. :)

Az erő felébredt! :)

véleményM 2015.12.24. 00:20:46

@Jegkoko: Talán mert évtizedeket vártunk rá és talán mert rajongók vagyunk! Bár a megjegyzésed alapján ezt te úgysem érted....

Jegkoko 2015.12.24. 23:13:50

@véleményM: Én is az vagyok , de nem egy ilyen nagy nullára vártam volna. Semmi ujjat nem mutatott a film, csak a 4. rész újraforgatása.Az előzmény trilógia is sokkal jobb volt mint ez a hulladék. Hiányzott belőle minden ami egy jó star wars fikmben meg kéne lennie.

TomPowell25 2015.12.25. 09:31:09

@Jegkoko: nem kötekedésből kérdem, komolyan érdekel, mert mindenhol azt hallom, hogy semmi újat nem mutatott (ami a történeti váz beli hasonlóságok ellenére sem igaz szerintem), de szerinted mitől jó egy igazi Star Wars-film? Tehát mitől volt jó az eredeti Star Wars-trilógia?

Jegkoko 2015.12.25. 11:16:48

Ugyan azt a sémát követi mint a 4. rész szinte teljes egészebben lemásolták minimális változással, a felpimpelt tie fighterek meg az x wingek se mutattak semmi ujjat.Hát ilyet egy igazi rajongó nem kérdez meg, hogy mitől volt jó az eredeti trilógia.A star wars az egyik az olyan filmek közül amit hiába forgatnak le megint más szereplőkkel nem lesz a végeredmény jobb az eredetinél.

TomPowell25 2015.12.25. 15:41:44

@Jegkoko: na ez már kicsit kötözködősebb kérdés, de milyen az igazi rajongó? Mert szerintem nekünk, akiknek tetszett a film mi is annak tartjuk magunkat vagy pont azért szeretjük, mert visszahozta azt a varázst, amiért a Star Warst megszerettük. Igen a 4. rész vázát használja fel, de szépen merít A birodalom visszavágból is (leginkább a karakterközpontúság terén), és rendre bevisz valami csavart, önreflexiót vagy előreutalást a későbbiekre. Meglátásom szerint a készítők nem akartak jobbat létrehozni az eredetinél (hiszen ha azt sokan tökéletesnek tartják - köztük maguk a kreátorok is - akkor hogyan lehet a tökéletesnél jobbat alkotni?), csupán visszahozni azt, ami az előzménytrilógia során elveszett: a mesei történetet, a szerethető típusfigurákat és a színtiszta kaland érzését, mentesen mindenfajta politikától. Ahhoz, hogy ezt a szériát ismét az útjára indítsák (lényegesen hosszabb távon) ahhoz ez a hommage, ez a tiszteletadás kellett, amitől a későbbiekben már nyugodtan eltérhetnek (ez még indokoltabbá teszi az antológia filmek létjogosultságát) és amivel visszahozzák a régi, keményvonalas rajongókat és újakat is szereznek.

Jegkoko 2015.12.25. 18:37:20

Szerintem meg pont az a legnagyobb baj az egésszel, hogy nem voltak képesek egy új sztorit kitalálni, hanem lemásolták a már meglévő részeket. Millió egy könyv meg történet létezik ami tovább viszi a 6. rész után a sztorit.De véleményem szerint kár volt elkészíteni ezt a folytatást. Már akkor is ezt gondoltam amikor megjelentek az első infók a filmmel kapcsolatban. Egy olyan kerek és lezárt sztorit kár is folytatni , de sajnos az egész nem szól másról mint a pénzről.A jurassic világ is iszonyatosan gagyi volt és mégis mennyien elmentek megnézni, engem nem töltött el semmi nosztalgiával, akárcsak az ébredő erő se.Unalmas kiszámítható klisé halom volt mindkettő.

Repce Manó 2015.12.25. 20:46:18

@TomPowell25: milyen az igazi rajongó? - szerintem rajongó és rajongó között is lehet különbség és a véleményük között. Vannak rajongók, akiknek tökmindegy, hogy milyen összecsapott trágyát raknak le elé, akkor is rajongani fog érte és meg próbálja megmagyarázni, hogy az miért jó. Ők valószínűleg a Baljós árnyakat is imádták anno, nincs vele gond, én is négyszer (4x) láttam moziban az Epizód 1-et. Van a másik fajta rajongó, aki szereti a Star Wars-t, de akár az eredeti trilógiának is el tudja ismerni, hogy vannak hibái és nem tökéletes film, illetve vannak azért minimális elvárásai a folytatást illetően, amit ha nem ért el a produktum, akkor jogosan emeli fel a hangját, hogy ez azért és ezért nem méltó vagy nem nevezhető folytatásnak stb... én ilyesmi vagyok és vannak a kettő között átmenetek.
A 4. rész vázát használja. Tehát kijelenthetjük, hogy a 97-es felújított változat, a DvD kiadvány, majd a BD kiadvány után ez a következő fokozat, csak itt egy kicsit már a forgatókönyvbe is belenyúltak és leforgatták megint és eladták folytatásnak. Egy folytatásnak nem az a dolga, hogy merítsen az előzményekből, hanem, hogy az előzményeket tovább vigye. Ugyanakkor, mivel egy új trilógiáról van szó, úgy érdemes úgy kezdeni a filmet, hogy az előzmények tudatában is érthető legyen. Tudom, hogy nem sok ilyen van, de aki először néz Star Wars-t, az nem fogja tudni, hogy miért vigyorognak a szemétledobó említésén a szereplők, nem fogja tudni, hogy C3PO-nak miért van egyáltalán szerepe a filmben, mert részemről volt kínos a csipogása. Legyen egy-két apró utalás, de ne másszon bele az arcodba a nosztalgia. VAgy ne legyen. Christopher Nolan: A sötét lovag - egy árva utalást nem fedeztem fel a korábbi Batman filmekkel kapcsolatban, képes volt egy teljesen új történetet felhozni, teljesen új párbeszédekkel és eredetiségét és nagyszerűségét az is bizonyítja, hogy a mémgyár a mai napig alkalmazza a szövegkönyve bizonyos elemeit. Ellenben az új Star Wars esetében már rég el kellett volna lepnie a netet a mémeknek, amit a filmből gyártottak. De nincs semmi amiből meríthetnének, mert szinte minden hommage. Nincs egy idézhető önálló ötlet a filmben. Csak az ami már az előzetesben is volt, hogy "I will finish what you started".

A készítők nem akartak jobbat - a készítők nem akartak jót, a készítők eladhatót akartak. Egy nagyon intelligens haverom mondta, aki 50 éves, hogy "ezt a filmet hülyéknek csinálták". Az ilyen primitív poénok, mint amikor dühöng a Kylo Ren, nekem ezt megerősítik. Be lehet mutatni egy főgonosz lelki labilitását anélkül is, hogy ilyen hülye módon degradálnák. Pláne, hogy a poénokra adott lehetőséget például BB-8 vagy Finn szerencsétlenkedése, hogy gyónjon Rey-nek, ami ugyancsak majdhogynem az Amerikai pite rosszabb jeleneteit idézte, de még megértem, hogy kell valami ilyen humorforrás.

A hommage, a tiszteletadás kellett - miért kellett? az miért nem elég, ha egyszerűen csak folytatják a történetet valami teljesen új és szokatlan történetszállal. Miért kell belemásznia a hommage-nak az ember arcába? Miért kell minden jelenetre egy indokolatlan visszautalás? Részemről ez egyszerűen az ötlet hiánya, amit az egyszerű embereket ugyan megfogja, de nem lesz egyedi a film. Sőt, az Új remény sem olyan jó. Állítom, hogy ha az Új Remény nem a blockbuster szezon kialakulásának a Cápa és a Pokoli torony által már kitaposott ösvényén kerül a moziba, akkor nem lett volna ekkora népszerűsége. Az Új Remény a blockbuster vonatra nagyjából akkor szállt fel, mint az Avatar a 3D vonatra. A Birodalom visszavág pedig mert annyira merész és újító lenni, hogy a több és látványosabb csatajeleneteken túl olyan drámákat is beletett a filmbe, több helyszínt, nagyobb feszültséget és mindezt mesterien megkomponálva, hogy a feszültség Vader és Luke között a tetőfokára hágjon és a rokoni szál csavar csak egy extra volt. A Jedi visszatér pedig hasonló módon készített egy nagyon szórakoztató, jól megrendezett akció-kalandfilmet, ami teljesen élvezhető. Az ébredő erőben ez is hiányzott, az a fajta rendezés a felétől átmegy kapkodásba, én imádtam az első felét, de a végén nem volt alkalmunk a drámát átélni, súlytalan volt, nem volt igazán feszültség, de érződik rajta, hogy törekszenek rá, ellenben a kötelező minél nagyobb robbanásokat el kell végezni, hogy legyen moneyshot.

TomPowell25 2015.12.25. 21:17:34

@Repce Manó: Vagy csak egyszerűen nagyon sok fajta rajongó van (nem vagy-vagy és mellesleg köztük pár átmenet) és mindenki mást várt el egy olyan franchise-tól, amely akkora elvárásoknak volt kénytelen megfelelni, amelyet teljesíteni lehetetlenség volt és itt a komment szekció benne is ezzel a kis eszmecserével ezt bizonyítja. A mondandód lényege (akarva-akaratlanul) is az, hogy mindenki aki szerette az hülye, vagy igénytelen.

Oké, elfogadom ha valakinek nem tetszett, elvégre ez a Star Wars, a rajongás non-plus ultrája. Azonban a rajongásnak, mint magának van egy kellemetlen attitűdje, miszerint az egyén szereti kisajátítani a rajongása tárgyát, azt hangoztatni, hogy neki van igaza, csak ő érti meg stb. A kérdésemmel pont erre kívántam rámutatni, hogy nincs olyan, hogy igazi rajongó, mert mindenki mást keres és mást talál a filmekben, de attól még nem lesz kevesebb. Én nem tagadom, hogy az elejétől a végéig élveztem (pedig még a hype se kapott el. igen, komolyan.), tetszettek az önreflexív kikacsintások, a humor, a dráma, az ismerős mégis más story, Kylo Ren figurája (akit instabilnak neveznék, hisztis Anakin volt), ahogy a többieké is.

A Nolan hasonlatod viszont sántít, mivel az egy teljesen más megközelítés volt más színészekkel, ez meg egy franchise kvázi folytatása. Azt is elfelejtjük, hogy a Star Warst, mint magát nagyon nehéz már önmagában kezelni. Akkora intézménnyé nőtte ki magát, hogy túlnőtt mind a készítőkön, mind a rajongókon, önmagában mondhatni már nem is áll meg gyakorlatilag A birodalom visszavág óta. Gondoljunk csak bele: ha valaki a Birodalmat látja először számos dolgot nem ért - már csak az átvezető jellege miatt sem - és kénytelen bepótolni az előzményt, a Jedire, mint zárlatra ez pedig hatványozottan igaz, míg az előzménytrilógia pont, hogy a legenda örökségéből él, folyamatosan azt sulykolva, hogy mindez hova fog vezetni.

isvaen 2015.12.25. 23:13:11

azt hiszem, most értettem meg/érzem át maximálisan, milyen SW-fannak lenni: szerda reggel óta nem gyújtottam rá.

Repce Manó 2015.12.26. 00:06:11

@TomPowell25: "mindenki, aki szerette, hülye vagy igénytelen" - ezt nem mondtam. Arra próbáltam rávilágítani, hogy ez a film úgy van összerakva, hogy a legalacsonyabb IQ-jú emberek és a minőségi filmekre igényt nem tartó emberek is teljes mértékben megértsék, és élvezzék. Nem azt mondom, hogy akkor automatikusan hülye vagy, ha szereted, nekem is az egyik kedvenc filmem például a Mortal Kombat és aláírom, hogy attól még orbitálisan szar bizonyos megközelítésekből vizsgálva.
A Nolan Sötét lovag hasonlattal csak azt akartam jelezni, hogy nem szükséges kötelező jelleggel minden ilyen franchise folytatásba bele erőltetni a hommage-t, hanem önmagában is lehet jó film. Önmagában is tud újat és egyedit mutatni, mind hangulatban, mind történetben, mind eszköztárban, míg Az ébredő erő hangulatban az első fele még Star Wars, ami nagyon jól állt neki, a végére meg egy az egyben Marvel stílust képvisel. A történetet had ne írjam le még egyszer, és ez épp azért szégyen, mert te is írtad, hogy egy akkora világgá nőtte ki magát, hogy minden sarokban ott bújik egy lehetséges történet és ezt a legnagyobb formátum még csak meg sem kíséreli követni.
Azt teljesen félreértetted, hogy mi van, ha az új trilógiát kezdi el valaki megnézni, vagy mit is írtam ott? Nem azt mondtam, hogy az epizódoknak önállóan működniük kell, hanem, hogy a trilógiának. Elvégre az Új remény-Birodalom-Jedi hármas és a Baljós-klónok-Sithek hármas is önmagában teljesen érthető. Nekem nem rémlik, hogy a Baljós árnyakban ennyi hommage lett volna és ennyire erőszakosan mászott volna az arcába az embernek. Persze azon filmek megint megérnek egy misét, hogy miért nem szeretjük őket. De tény, hogy már meg sem próbálnak eredeti történetet szőni, mert így is túl sokan fognak éljenzik. Én úgy gondolom, hogy ez még nem méltó, hogy jó filmnek nevezzük. Nyilván jobb, barátságosabb, mint az előzmény trilógia, de már soha nem fogunk olyan Star Wars filmet látni, ami minőségben meglephetne pozitív értelemben.

TomPowell25 2015.12.26. 09:47:29

@Repce Manó: ezért írtam azt, hogy akarva-akaratlanul, de volt egy ilyen éle a mondandódnak. De pont azért, ahogy te is írtad, mivel a Star Wars úgymond mindenkinek szól 9-től 99 éves korig, ezért lehetetlenség is mindenkinek megfelelni. Én se akarom leírni még egyszer (habár már elkezdtem:)), hogy első ízben szükséges volt ez a nosztalgiázás, a későbbiekben bőven eltérhetnek ettől, hiszen minden évben jön majd valami a messzi-messzi galaxisból, de először nem indíthattak teljesen új történettel és karakterekkel, kellettek az ismerős arcok és hangulat, ha már Lucasnak kifizettek 4 milliárdot plusz az aprót.

Egy ekkora intézménynél pedig kell az önreflexió, valósággal megkerülhetetlen. Az, hogy ennek mértéke/minősége nem jön be, az meg már tényleg szubjektív. A Baljós árnyakban valóban nem volt hommage, de ott egyrészt Lucas minél inkább elakart térni az eredetitől (meg is kapta érte a magáét) és a galaxis egy másik korszakát bemutatni, másrészt amit próbált, az se ment jól (itt most a Watto-n gyakorolt elmetrükkre gondolok, ami egyértelműen az Egy új reményre utal, csak nem éppen frappánsan). A klónok támadásában volt egy hasonló kiszólás a nézőnek ("Miért érzem azt, hogy te fogsz a sírba vinni?"), ami még működött is, de azok a filmek akkor sem éppen a humorukról voltak híresek, vagy a szerethető karaktereikről.

Én értem, hogy mi a problémád, de már az első Star Wars sem éppen rendelkezett eredeti történettel. Ha pedig egy az egyben azt az élményt akarod visszakapni, amit az eredeti trilógiától, akkor rendre csalódni fogsz. Nem csak azért mert felnőttünk, hanem mert azóta a filmekre és a mesékre is, mint amilyen a Star Wars másképp tekintünk, amiben közrejátszik, hogy a filmipar sem ugyanaz már. Mert tény, hogy Hollywood az utóbbi időben elmerült a nosztalgiázásban, de ezt is lehet jól vagy rosszul csinálni, és a közönség vevő erre a múltidézésre, a filmesek pedig csak kielégítik ezeket. Ha az idei felhozatalt nézzük, akkor a Star Wars a jobbak közé tartozik a Mad Maxszel karöltve - de bizonyos értelemben ide sorolnám még a Kingsmant is - míg a Terminátor vagy a Jurassic World a rosszabbik fajtából való.

Repce Manó 2015.12.26. 13:05:18

@TomPowell25: akkor, ha valakit megsértettem a hozzászólásommal, miszerint le van butítva a film a hülyék színvonalára, akkor elnézést kérek, nem vagytok mind hülyék.

De miért szükséges az önreflexió és az utalgatások? Egyébként én úgy gondolom, hogy a mód, ahogy a Millenium Falcon-t felvezették az valami zseniális volt, ott én is tapsoltam, a gond C3PO-val és R2D2-val kezdődött, akik ugyan ismerős arcok, de nem igazán volt szerepük, látszott a sztorin, hogy csak egy kifogás kellett, hogy betegyék őket a történetbe. Illetve a szemétledobós poén részemről nagyon erőltetett volt. Illetve az "I have a bad feeling about this" beszólás Han Solo részéről. A másik gondom a filmmel, hogy vannak jelenetek, amelyek egy az egyben át vannak véve az Új reményből, ugyanazon szögből látjuk felrepülni a Millenium Falcon-t stb... és mivel ezekkel dobálják tele a filmet, nem lesz hely az új ötleteknek sem. Kétlem, hogy ha hiányoznának ezek a dolgok belőle és egy teljesen új ötlettel álltak volna elő és akár még cameo szintjén sem szerepelt volna egy Luke Skywalker, de mondjuk esetleg utalnak a személyére, akkor a film kevesebbet hozna. Ugyanúgy milliárdos lenne az év végére csak a mozikból és még ugyanennyi bejön a termékekből csak karácsony előtt. A Sötét lovagot még szélsőséges példának is tartom, de az is ugyanúgy hozott 500 milliót. Nem arra utalok, hogy változtassa meg a film stílusát és forgassanak heist thrillert komor hangulatban. A film hangulata jó volt az első felében. De aztán elkezdték erőltetetten belesúlykolni a cgi-figurákat is, ami ebbe a szép steril környezetbe nagyon nem illett. Még ez is csak kukacoskodás részemről, mert a lényeg, hogy nincs új ötlet a történetet illetően. Ami azért hülyeség, mert eleve rejtegették a sztorit, a moziban tudta meg mindenki, hogy miről fog szólni a film.

"én nem értem a problémád, de ár az első Star Wars sem éppen rendelkezett eredeti történettel" - nem az a bajom, hanem az, hogy másolja az első filmet és ahhoz képest nincs eredeti történet. Lényegében ez a film teljesen ugyanaz, mint az Új remény csak most nagyobb a Halálcsillag. Most ne legyen Halálcsillag, azt már láttunk felrobbanni kétszer (Új remény, Jedi visszatér). Most mondok egy béna példát, csak hogy bizonyítsam, hogy a kreativitás nem precedens módon születik. Mondjuk az Új Rend feltalál valami fegyvert, ami megszünteti az erőt vagy deaktiválja a jedik képességét és így a Luke Skywalker által kiképzett néhány jedi szembeszáll Kylo Rennel és csapatával, akiknek megvan ez a fegyver. Vagy egy a gyűlöletet felerősítő valami, ami elősegíti, hogy elinduljon valaki a sith-ek mezején. Vagy Luke Skywalker kómába kerül és össze kell gyűjteni a 7 sárkánygömböt a galaxis hét sarkából, hogy megidézzék a sárkányt, aki fel tudja ébreszteni. Mondom, hogy bénák, de nekem ugye nem szakmám, hogy jó új sztorikat ötöljek ki és nem hiszem el, hogy a Disney-nél senkinek nem jutott eszébe semmi új. Vagy feldolgozni valamelyik regényt, alapul venni a történetét, pár millót odadobnak az írónak és megkapják annak is a jogait, ha még nem birtokolják.

Nem akartam az első Star Wars élményét visszakapni, sőt, az Új reményt nem is igazán szeretem a Birodalomhoz és a Jedi-hez képest. Azért vagyok csalódott Az ébredő erő miatt, mert önmagában tekintve egyetlen közönségfilmnél sem jobb. Nem jobb a Jurassic World-nél vagy a Terminator Genysis-nél. Pontosan, egy az egyben, ugyanazt a minőséget képviseli. Pontosan ugyanazon mód alapján szerkesztették meg a forgatókönyvüket, számolták ki, hogy a játékidő melyik pontján kell történnie valaminek, hova kell beilleszteni egy debil poént, hol kell behozni egy drámai jelenetet, hova kerüljenek a cameo-k és utalások. Amúg ilyen tekintetben a Kingsman sokkal kiforrottabb film szerintem.

lomposfarkas 2016.01.01. 01:08:36

Azért a gömböcrobot jópofa ötlet volt. Bár akkor már inkább a Wall-E robot, az még jópofább :) A film többi összetevője számomra hihetetlen gyorsan felejthető volt, egyszerűen nem találtam olyan pillanatot, amiért később érdemes lehet elővenni. De ebben a filmben leginkább az ijesztett meg, hogy az utolsó jelenet alapján igencsak várható a folytatása...

m.martin91 2016.05.01. 21:54:55

Én most láttam ezt az értékelhetetlen fost, de nem értem a végét. Most akkor mindenki meghalt a gonoszok közül? A Driver, a Gleeson, meg a többi bohóc felrobbantak a bolygóval együtt, és ennyi? Valaki nézzen vissza ide, és mesélje már el!

isvaen 2016.05.02. 13:20:13

@m.martin91: próbálnám, de nem tudom, mert bár tegnap letoltam, de gyakorlatilag értékelhetetlen.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása